Archief
Dinsdag 16 maart 2021


20 april 2019
WBE Noordkop plaatst eendenbroedkorven in het Timorpark te Den Helder
Gemeente Den Helder is door bezoekers van het Timorpark er op gewezen dat de oude eendenbroedkorven die in het park staan hard aan vervanging toe waren.
Hierop heeft de gemeente contact opgenomen met onze WBE met het verzoek om de broedkorven te vervangen.
Een aantal (bestuurs-) leden hebben afgelopen week 6 broedkorven geplaatst in Het Timorpark tegenover het NoordWest Ziekenhuis in Den Helder. Een prachtige plek voor broedkorven waar veel wilde eenden verblijven.
De eerste reacties van de bezoekers van het park waren zeer positief en er werd zelfs door een jeugdige bezoeker en zijn opa geholpen.
16 maart 2019
Schadebestrijdingsdag WBE Noordkop, Geestermerambacht en Vereniging Wieringermeer.
Op 16 maart is de jaarlijkse gezamenlijke ganzendag gehouden door WBE Noordkop, WBE Groot Geestmerambacht en Vereniging Wieringermeer.
De opkomst was prima! Ruim 100 jagers, en voorjagers gaven acte de presence. De ochtend werd afgesloten onder het genot van een hapje en een sapje na het leggen van het tableau.
De koffie met cake en de soep met broodjes belegd met rookworst bij de Eendracht van fam. Geertzema vonden gretig aftrek.
Alle jagers die deelgenomen hebben en zich van tevoren hadden opgegeven werden verrast met een doos patronen als geste en compensatie voor hun inspanningen. Dit werd zeer gewaardeerd!
Ondanks de angst dat de ganzen niet zouden vliegen omdat we wat laat in het seizoen zaten en het weer niet echt meezat was het tableau toch aanzienlijk:
82 grauwe ganzen, 23 nijlganzen, 1 canadese gans, 5 brandganzen, 6 hybride ganzen, 5 knobbelzwanen, 23 meerkoeten, 12 zwarte kraaien, 25 kauwen en 3 houtduiven en 1 vos
Al met al een nuttige dag met een mooi resultaat.
Volgend jaar weer!
Donderdag 20 december 2018 (Krantenartikel NoordHollands Dagblad door Rien Floris)
Jagers op jacht naar vers wild, hier gefotografeerd in Waterland door Ella Tilgenkamp. Veel van het wild dat met de kerstdagen wordt geserveerd komt uit het buitenland, maar er zijn ook hazen en eenden van eigen bodem, geschoten door Noord-Hollandse jagers.
De kerstdagen staan voor de deur en dan eten we meer wild dan ooit tevoren. Wild dat wordt gefokt of geïmporteerd. Want negentig procent van het wild dat deze dagen op het menu staat, komt uit andere landen. Maar er zijn ook hazen en eenden van eigen bodem. Op jacht met Wildbeheereenheid De Dieen, die voor een goed deel bestaat uit jagers uit de Noordkop.
Jager Joop Köhne met twee eenden.
Monnickendam ’Boem-boem’, knalt het kort na elkaar door de polder. Twee schoten, twee hazen. Een doublet. Ruud de Graaf is apetrots. ,,Het eerste doublet van mijn leven.’’
Ruud is mee met de Wildbeheer- eenheid De Dieën waar Landsmeer- der Jaap Buitenhuis jachthouder is. Hij nodigt jagers uit om mee te gaan voor een jachtdag in de Monnickenmeer en Belmermeer in Waterland.
Jachthut
In de jachthut treffen we eerder die morgen Ruud en Jos de Graaf uit Breezand, Joop Köhne uit de Beemster, Peter Duin en Arnold Bregman uit Den Helder, Thijs Weitkamp uit Amsterdam en Miranda van Dijk uit de Wieringermeer.
Er zijn meer jagers dan grond, dus een dagje jagen is zeer gewild. En ze knallen niet alles af dat voor de loop komt. Jaap vertelt waar op gejaagd mag worden: Canadese gans, nijlgans, vos, houtduif, kauw, kraai, konijn, fazant, wilde eend, haas en knobbelzwaan. De nijlgans is nog maar net vrijgegeven voor de jagers in Noord-Holland. ,,Er zijn er tienduizend in Noord- Holland en er zijn steeds meer vogelaanvaringen’’, zegt Arnold. Grauwe ganzen mogen op dit moment niet worden geschoten, alleen binnen de 20 km Schipholzone. ,,Maar buiten de Schipholzone mag je ze weer niet schieten. Je moet als jager ook een halve jurist zijn.’’
Drijver
Soms zijn ze ook rechter. Dat merk ik als ik als drijver met twee hazen sjouw en Arnold en Jaap nog een haas zien. Platgedrukt in het leger. Doet alsof ze ons niet ziet. ,,Moet je kijken, mooi hè. Deze vertrouwt helemaal op haar schutkleur. Waarschijnlijk is het een vrouwtje, die blijven het langst in het leger liggen.’’ Jaap en Arnold kijken elkaar nog eens aan en de haas diep in de ogen. ,,Die laten we lopen vandaag. We hoeven niet alles te oogsten.’’ Een paar dagen geleden hebben Jaap en Arnold de omgeving met warmtecamera’s afgespeurd en al een inschatting gemaakt van het wildbestand. De acht hazen en zes eenden en een fazantenhaan die ze vandaag schieten, kunnen er wel van af.
Patroongordels om met hagelpatronen, dikke kleren, jagersgroen natuurlijk en waterdichte laarzen. Het veld in. Dat is wat ze willen.
Jachthouder Jaap Buitenhuis.
Jaap: ,Ik zou wel iedere dag kunnen jagen. Waarom kan ik eigenlijk niet goed vertellen. Het is het buiten zijn, denk ik. Ik ben helemaal geen felle schutter. Zie het maar als een gewapende wandeling door de weilanden.’’ We komen in ieder geval op plekjes waar de gemiddelde wandelaar niet komt. Door greppels, over hekken, achter boerderijen.
Op de vleugels
Als eerste worden wat eenden met een omtrekkende beweging benaderd. Er wandelen mensen voorbij, de eenden kwaken vrolijk voort. Dan lopen een paar jagers naderbij en gaan ze op de vleugels. Alsof ze het gevaar voelen naderen. Zes stuks worden uit de lucht geschoten. De ganzen verderop in een weiland, gaan ook massaal op de wieken.Hond Indy van Miranda apporteert de geschoten eenden die aan de overkant van de sloot liggen. Een eend die in het water belandt, wordt zwemmend door Indy naar de kant gebracht. Pittig koud klusje, maar je bent jachthond of niet. Een Duitse staande langhaar, om precies te zijn.
Miranda van Dijk met hond Indy die een eend uit het water heeft gehaald.
In het struweel bij een boerderij weten ze een stel fazantenhanen te zitten. Samen met Arnold banjer ik door de braamstruiken. Daar vliegt er een krijsend op. Jaap legt aan, volgt de vogel, en drukt af. De fazant wordt direct door Indy geapporteerd. ’Die fazant is binnen’, zoals dat in jagerstermen heet.
De verslaggever mag mee, maar wel netjes in linie lopen als de jagers optrekken door het weiland. Dat is natuurlijk voor de veiligheid, maar zo help je als drijver ook de hazen op te jagen naar de schutters die op hun post aan het eind van het weiland het wild afwachten. Op een krukje of leunend tegen een damhek. Als iemand in de linie het geweer omhoog de lucht insteekt, weet hij dat er wat zijn kant op komt gerend. Wordt er wat geschoten, dan moet de jager de handen vrij houden voor een volgend schot en ben je als drijver de sjouwer van het wild. Dus zeul je opeens met twee warme hazen in je handen door het weiland.
Hazenpad
Heel wat hazen ontspringen de dans. Kiezen het hazenpad, sprin- gen over sloten de vrijheid tegemoet. Ver voor ons uit zien we ze op de vlucht gaan. Is het meer dan 35 meter dan heeft schieten weinig zin, want dat is nooit een zuiver schot.,,Een kopschot is het mooiste’’,zegt Joop. Dan is het dier in een keer dood en de buit het minst beschadigd door hagel. Een keer klinkt er een knal en zien we een haas trekkebenend (of heet dat trekkepotend bij een haas) ontkomen. Miranda laat de hond los en die heeft ’m in een mum van tijd te pakken.
Tableau
Nieuwedieper Arnold Bregman hangt de laatste haas op bij het tableau van de vangst.
Bij de jachthut wordt een tableau gemaakt. Al het wild aan een haak om af te koelen in de wind. Binnen gaat de snert op de gasbrander en wordt een Jägermeister getapt om op te warmen.
Aan het eind van de jachtdag wordt de buit verdeeld. Iedere jager krijgt een stuk wild mee. ,,Dit is het beste scharrelvlees dat er bestaat. Wild kiest zelf zijn voedsel, restaurants zijn er gek op’’, zegt Arnold terwijl hij de laatste haas ophangt. Restaurants RuiG in Tuitjenhorn en De Foyer in Callantsoog hebben belangstelling voor dit wild. Arnold: ,,Nog een week om te besterven tot kerst, dus we zijn precies op tijd.’’
Het jagen zit erop, tijd voor een Jägermeister en een kop snert.
Jachtakte
Nederland telt 30.000 jagers. Ieder jaar komen er zo’n 900 nieuwe bij van de opleiding. Het halen van een jachtakte kost inclusief alle kosten zo’n 2500 euro. Op verschillende locaties in Nederland wordt de theorieopleiding gegeven. Daarnaast is er ook praktijkexamen. Het praktijkexamen bestaat uit de examenonderdelen met het hagelgeweer, kogelgeweer en omgang geweer/veiligheid en wordt in Biddinghuizen afgenomen.
De opleiding duurt ongeveer een half jaar en geldt als een staatsexamen. Dan kun je - zo- als Thijs en Jos - mee als junior jager. Ook Miranda is in het beziit van een jachtakte. Het aantal vrouwen dat de jachtopleiding volgt neemt ook toe.
4 november 2018
Muskusratten
Dagelijks komen er meldingen binnen bij de Waterschappen over het signaleren van muskusratten. De jager die zijn gebied goed kent ziet al gauw of er een rat in zijn jachtgebied aanwezig is. Maar wat dan? Het Waterschap in Noord-Holland maakt gebruik van professionele rattenvangers en is per mail of telefoonnummer goed te bereiken op:
Telefoon: 030- 6345756
Mobiel nummer van de rattenvanger in onze WBE: 06-1161 4878
15 september 2018
Op zaterdag 15 september jl is er door WBE Noordkop, Wieringermeer en WGGA samen een Ganzenbestrijdingsdag gehouden. Voornamelijk uit het feit dat bij de laatste zomertelling 2018 is gebleken dat de populaties ganzen in de genoemde WBE's weer zijn toegenomen, is de reden tot het organiseren van deze ganzenochtend. Ongeveer 60 deelnemers wisten ondanks het niet al te gunstige jachtweer het onderstaande tableau bijeen te brengen:
Duif 9
Eend 14
Grauwe gans 114
Canada gans 13
Kauw 37
Kraai 12
Onder het genot van een hapje en een sapje werd er tot ver in de middag nagepraat. Ook de voorzitter van LTO liet zich op deze middag niet onbetuigd en schonk €500 als bijdrage in de gemaakte kosten. Een super geste! Hij was een en al oor bij de uitleg met betrekking tot de ganzenschade bestrijding en populatiebeheer van ganzen door Arnold Bregman.
Weer een mooie geslaagde dag met een bevredigend resultaat.
Zaterdag 21 juli 2018
Op deze dag heeft de jaarlijkse ganzentelling plaatsgevonden. Het is alweer de vijfde maal op rij en de grote vraag die gesteld wordt is altijd waarom er geteld moet worden:
Ten eerste is het een verplichting volgens de huidige wet- en regelgeving voor de jachthouders. Maar een belangrijk tweede punt is toch wel een goed overzicht per WBE te verkrijgen, om zodoende het uiteindelijke aantal ganzen voor de Provincie Noord-Holland vast te stellen.
Vooral deze uitkomsten worden gebruikt voor het nieuwe Faunabeheerplan Ganzen.
De WBE’s hebben allemaal hun eigen telgebieden en alle gegevens worden na afloop verzameld. De fauna coördinator zal vervolgens alle gegevens in de systemen uploaden zodat er een overzicht uit rolt zoals hieronder is afgebeeld.
Wat voornamelijk opvalt bij deze telling is dat de stand van de nijlgans vanaf 2014 is verviervoudigd. Van 328 in 2014 naar 1426 exemplaren in 2018, zijn forse groeicijfers. Wat verder opvalt is dat de overige soorten praktisch gelijk zijn gebleven en dat er geen grote verschillen zijn met vorige jaren. Alleen het dipje 2015 en 2016 voor de grauwe gans valt op, maar is nu stabiel voor de jaren 2017 en 2018.
De ganzentelling vond plaats op een prachtige dag, schitterend mooi weer, weinig wind en een lekkere temperatuur. Dat de samenwerking goed is met het Noord-Hollands Landschapbeheer, blijkt uit het feit dat ook deze organisatie mee heeft geteld en de cijfers aan onze coördinator heeft overhandigd.
Onze dank gaat tevens uit naar de goede verzorging van Café De Brug in van Ewijcksluis, welke na afloop van de telling een prima lunch heeft geserveerd.
30 juni 2018
Weidevogel bescherming in "Polder het Hoekje 2018"
Arnold Bregman (faunacoördinator) van de WBE De Noordkop waar we veel aan te danken hebben.Sinds begin 90er jaren is polder het Hoekje al een weidevogelgebied en wordt er door vrijwilligers aan weidevogel bescherming gedaan. De medewerking van de drie boeren is altijd positief en het is jammer dat dit gebied door instanties dan ook niet wordt gezien als kernweidevogel gebied. Wij zouden als vrijwilligers het terecht vinden dat de boeren ook een financiële vergoeding zouden krijgen omdat ze mee werken aan de vogel natuur en dus een beter milieu.
Want op dit moment 6 juni 2018 lopen er ontzettend veel jonge Kieviten zitten er nog een stuk of tien te broeden in een Bietenveld en alarmeren vele grutto’s en Tureluurs als je het land in loopt. De totaalscore staat op dit moment staat al op 68 nesten en dan te bedenken dat we bijvoorbeeld ook nog veel nesten
Al met al: een goed weidevogeljaar
Op zaterdag 26 mei heeft een groepje liefhebbers van WBE-Noordkop een excursie bijgewoond over weidevogelbeheer tezamen met rondleidingen over twee biologische boeren bedrijven in de kop van Noord-Holland. Herman Vos als veldwerker aangesloten bij de Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden heeft samen met de eigenaren van de bedrijven een bijzondere dag verzorgd.
Het eerste bedrijf wat bezocht is het Ekovar Wennekers aan de Westfriesche dijk in Schagen. Dit hypermoderne biologische varkenshouderbedrijf is het schoolvoorbeeld van diervriendelijk ondernemen. Alle varkens hebben een ruim hok met voldoende biologisch stro. Ze kunnen naar buiten door deurtjes die zij zelf open en dicht kunnen doen. De geproduceerde mest wordt merendeel teruggegeven aan het 26 ha land. Naast het varkens houden doet dit bedrijf veel aan het weidevogelbeheer (plas-, dras- en kruidenrijk vogelweiland).
Na de rondleiding door het bedrijf heeft Herman Vos de groep meegenomen naar buiten waar hij de groep de verscheidenheid van weidevogels heeft laten zien.
Rond de middag zijn wij aangekomen bij familie Huiberts aan de Ruigeweg in Sint-Maartensvlotbrug. In de kantine hebben wij een presentatie gekregen over dit bedrijf. Deze familie heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft geheel tegen de stroom in een bloembollen bedrijf opgezet wat geheel biologisch van aard is. Na het volgen van een cursus heeft hij alles wat hij geleerd heeft voor het traditionele bloembollen kweken het roer omgegooid. Niet meer ploegen, gestopt met kunstmest, gestopt met bestrijdingsmiddelen. Aanleiding was de zogenaamde stengelaal. Je krijgt daar zieke en niet verhandelbare bollen van. Na veel onderzoek is John Huiberts uitgekomen in situatie van de bodembiologie. Het bleek dat er simpelweg geen leven meer aanwezig was in traditioneel bloembollen land. De natuurlijke vijanden van de stengelaal waren verdwenen. Nu is het zaak dat de bodemleven zo goed mogelijk weer in evenwicht komt en dat doet Huiberts met het aantrekken van insecten met kruidenrijke akkerranden, meer wisselteelt, gemengde groenbemesters een een grotere diversiteit aan bollensoorten. Gevolg van deze manier van bloembollen teelt is dat de weidevogelstand enorm verbeterd is op de percelen van Huiberts. Veldleeuwerik, gele kwikstaart, kievieten en zelfs patrijzen huizen nu op de gronden. Familie Huiberts is nu zo'n 5 jaar actief met deze vorm van biologisch ondernemen en de natuur is zich op een wonderlijke manier aan het herstellen. Na een keurig verzorgde lunch (dank aan Harrie en Ina) hebben wij wederom een rondleiding door het bedrijf gekregen en hebben wij met eigen ogen de enorme diversiteit van weidevogels mogen aanschouwen.
Zondag : 22 april 2018
Springfair 2018 te Julianadorp was een groot succes. Prachtig mooi weer hebben vele bezoekers de Springfair doen bezoeken. De stand van de WBE Noordkop lag mooi in het begin van de route met een blikvanger namelijk de eendenkorven vlechters. De stand bestond uit een gedeelte waar voorlichting aan het publiek werd gegeven. Daarnaast stond in de stand een preparateur van wild. Het geheel werd compleet gemaakt met een barbecue en rookvat waar ganzenfilet werd bereid. De aangeboden ganzenfilets werden door het publiek gretig afgenomen.
Zaterdag 10 maart 2018: Jaarlijkse Ganzendag
Op zaterdag 10 maart is de jaarlijkse ganzendag gehouden georganiseerd door WBE Noordkop met deelname van WBE Groot Geestmerambacht en WBE Wieringermeer.
De opkomst was prima en onder het genot van een hapje en een sapje, uitstekend geregeld door het team van De Eendracht, de Fam. Geertzema, is er door de 75 deelnemers gezellig nagepraat.
Ondanks de angst dat de ganzen niet zouden vliegen omdat we wat laat in het seizoen zaten was het tableau toch aanzienlijk:
158 grauwe ganzen, 5 canadese ganzen, 5 brandganzen, 7 knobbelzwanen, 26 meerkoeten, 26 zwarte kraaien, 19 kauwen en 5 houtduiven.
Volgend jaar weer!
Donderdag 22 februari 2018 :WBE Noordkop bezoekt Burgemeester van Schagen
Marjan van Kampen. Een goed bezoek waarbij meerdere onderwerpen de revue gepasseerd zijn, zoals;

Zaterdag 10 februari 2018: Broedkorf maken voor de Wilde Eend
WBE Noordkop heeft het inititief genomen om samen met een vlechter eendenkorven te maken voor het komende broedseizoen van de wilde eend. Hieronder een verslag van verslaggever Martijn Gijsbertsen van het Noord-Hollands Dagblad: Broedkorf maken voor de Wilde Eend
Met het nieuwe broedseizoen in aantocht kunnen wilde eenden best een beetje hulp gebruiken. Dus verzamelden zeven leden van de wildbeheereenheid Noordkop zich zaterdagmiddag 10 februari 2018 in een schuur van een agrarier aan de Nieuwersluizerweg in Wieringerwaard om handmatig eenbroedkorven te maken. Het zevental onder wie faunacoordinator Arnold Bregman, kreeg les van vlechter Ad Langereis uit het Groningse Ten Boer. Deze ambachtelijke vakman, wiens roots in deze regio liggen, liet zijn enthiousiaste 'pupillen' in besloten kring van wilgentenen broedkorven vlechten.
Plunderen
"Zulke korven worden hier en daar al geplaatst en gebruikt. Omdat eenden steeds vaker last krijgen hebben van vossen, kraaien en verwilderde katten die hun nesten plunderen, willen we er meer gaan uitzetten" vertelt Nieuwedieper Bregman.

Vijanden
In de schuur wordt intussen driftig gevlochten. "Die predatoren - natuurlijke vijanden - roven eieren, nemen kuikens of zelfs moedereend mee. Daar krijgen we regelmatig meldingen van. Met broedkorven hopen we de wilde eenden een veilige nestgelegenheid te bieden. Wilde eenden zitten gemiddeld 25 dagen op een nest."
De wildbeheereenheid hoopt uiteindelijk zo'n dertig broedkorven langs de waterkant te kunnen plaatsen.
"Dat zal op vier a vijf locaties gebeuren, uiteraard in overleg met het hoogheemraadschap. Want we hebben toestemming nodig om in watergangen aan de slag te gaan." Volgens Bregman komen in de Kop van Noord-Holland 'vele duizenden' eenden voor. "Het is een waterrijk gebied, het aantal is niet exact te zeggen. We doen regelmatig trendtellingen, zoals die worden genoemd en merken dat de stand redelijk stabiel is. Het loopt licht terug, maar dat is alles behalve kritisch. Er zijn voldoende exemplaren en soorten."
De workshop werd gewaardeerd. "We hopen hiermee het goede voorbeeld te geven en dat er een vervolg komt". aldus Bregman. " In totaal willen wij van Schoorldam tot aan Wieringen een stuk of dertig broedkorven plaatsen."