Gemeente Den Helder - Opdracht eenden en ganzen

De Gemeente Den Helder heeft WBE Noordkop gevraagd de volgende opdrachten uit te voeren:

1. Het plaatsen van eenden broedkorven op meerdere plaatsen in Den Helder en Julianadorp;
2. Nestbehandeling boerenganzen;
3. Nestbehandeling grauwe ganzen:
4. Monitoring broedende boerengans zonder nestbehandeling.

De opdracht is uitgevoerd door vrijwilligers van WBE Noordkop. De vrijwilligers hebben ervaring met het vlechten en het zetten van de eenden broedkorven, het opsporen van ganzennesten en het behandelen van ganzeneieren.

Het volledige rapport zal binnenkort verschijnen, hieronder staan de gebruikte foto's vergezeld met een kleine toelichting.
Eenden broedkorven worden niet alleen gebruikt door de eenden, maar worden regelmatig ook bezocht door de waterhoender.


Een eenden broedkorf op het industrieterrein nabij de Nieuweweg te Den Helder.

Foto gemaakt door Jeroen Vorstman, ecoloog van de KNJV.Het verlaten van de eendenkuikens uit de "hooibaalkorf" Foto gemaakt door Andy Stott.Het plaatsen van de eenden broedkorf op locatie door een vrijwilliger van de WBE. Hier wordt gebruikt gemaakt van de drillbinder systeem methode. De koperdraden worden gedraaid als bevestingsmateriaal. Voorheen werd gebruik gemaakt van tie-wraps wat milieuschade op langere termijn veroorzaakt.


Een winters tafereel vastgelegd door Patrick Hiddingh in het Timorpark Den Helder.

Nestbehandeling van ganzeneieren. De gemerkte eieren zijn behandeld en het enige ei welke niet behandeld is zal uitgebroed gaan worden.De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.